София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът загуби със 7:10

Правната комисията в Парламента преодоля ветото му

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Правната комисия  в Народното събрание успя да преодолее президентското вето наложено върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество  със 10 гласа „за“, 7 „против“ и нито един въздържал се.
Припомняме, че законът беше приет от парламента в края на 2017-та година, но още в първите дни на на 2018-та Румен Радев наложи вето над него.
Разногласията между управляващите и президента по спорния закон започнаха още преди той да бъде гласуван. Основният спор се вихреше около това кой да назначава ръководството на новия мегаорган, обединяващ под шапката си Комисията за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС. В крайна сметка, тази битка беше спечелена от Народното събрание, което ще избира ръководителите на новосформираното звено.
Според Държавния глава това крие риск, вземаните решения да се случват под натиска на управляващото мнозинство.
"Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото“- изтъква още той в мотивите си.