Гледай
на живо

При атаката в град Дума е ползван е токсичен химикал

Това сочи докладът на Организацията за забрана на химическите оръжия

При атаката в град Дума е ползван е токсичен химикал Токсичен химикал, в чийто състав има преобладаващо количество хлор е бил използван при атаката над с... thumbnail text
Токсичен химикал, в чийто състав има преобладаващо количество хлор е бил използван при атаката над сирийския град Дума през миналата пролет. Това сочи заключението в доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия.
 
Съществуват "основателни причини да се смята, че при атаката на 7 април 2018 г." срещу град Дума, близо да Дамаск, е бил използван като оръжие химически агент и "този химически агент е съдържал хлор", посочва организацията.
 
Припомняме, че по това време градът беше под контрола на бунтовници и бе обкръжен от проправителствени сили. При нападението загинаха десетки цивилни, а в отговор Великобритания, Франция и САЩ нанесоха удари от въздуха срещу позиции на правителството. 
 
Тогава Вашингтон обвини сирийското правителство именно в употреба на химическо оръжие, но Дамаск категорично отрече такава възможност.
В хода на разследване през миналата година инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия посетиха две места в града, като разговаряха с очевидци и взеха проби, които по-късно бяха анализирани в национални лаборатории.
 
Докладът не хвърля вината върху конкретен извършител, но пробите показали, че е бил използван токсичен химикал.