София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Приднестровието иска да въведе руското знаме като държавен символ

Непризнатата република се стреми да се присъедини към Русия

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Непризнатата Приднестровска република – отцепила се от Молдова територия в източната част на страната под контрола на проруски сепаритисти – се подготвя да въведе руският флаг като втори държавен символ. Приднестровската република е обявена през 1990 година по време, в което Съветският съюз се разпада, но в Приднестровието се намира 14-а съветска армия.

Населението е около половин милион, в по-голямата си част етнически руснаци.

Заканопроектът за въвеждане на руския флаг е минал на първо четене в местния парламент. В мотивите се казва, че "държавният флаг на Русия предизвиква у приднестровския народ силна асоциация с руската държава, с многонационалния народ на Русия, част от който се чувства многонационалният народ на Приднестровието и тази асоциация има силна историческа основа".

През 2006 година в Приднестровието беше проведен референдум, на който избирателите се произнесоха за присъединяване към Руската федерация. Конкретни стъпки в тази посока не са предприемани.