София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приеха бюджета за 2020 г.

Борисов: Изпълняваме всичко обещано

пропускане
4 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Българското правителството одобри бюджета на страната за догодина. Той ще бъде балансиран, а приходите и разходите в него ще бъдат близо 47 млрд. лева. Минималната работна заплата ще е 610 лева от следващата година, а от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто.
До края на днешния ден проектозаконите за бюджета на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване и републиканския бюджет трябва да бъдат внесени в парламента.
По отношение на заложените разчети премиерът БОйко Борисов посочи, че страната ни се нарежда на трето място в Европейския съюз по нисък външен дълг. Той подчерта, че ръстът на брутния вътрешен продукт е рекорден. По думите му, в началото на мандата е било обещано той да достигне 110 милиарда лева, в момента вече е 119 милиарда, а до края на мандата се очаква да достигне 130 милиарда лева.
Борисов обясни, че ръстът на брутния продукт е най-видният показател за това, как се развива държавата и посочи, че безработицата е постигнала рекорд – само 4%. Премиерът коментира още, че всъщност не работят само на тези, които не им се работи.
За външния дълг той отчете, че за три години е намалял от 31% на 28%, а в края на мандата ще е 19,5%, което показва отговорността на управлението към следващите поколения.
Парите за образование догодина се увеличават с 610 милиона лева, като 360 от тях ще са за по-високите заплати на учителите.
За здравеопазването Борисов каза, че също се дават още пари, за да стигат до сестрите и лекарите и да се повишава възнаграждението им .
За НАТО, по думите на премиера, с плащането на 8-те нови изтребители, сме постигнали всички стандарти.
Министър-председателят обобщи, че това, което правителството е обещало, го изпълнява в пълния му обем.
Детските помощи обаче остават замразени, срещу което от КТ "Подкрепа" възразиха.