София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПРИЕМАНЕТО НА МЕДИЕН ЗАКОН В ПОЛША ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛ

ЕВРОПА ЗАПЛАШИ СТРАНАТА СЪС САНКЦИИ

8 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Еврокомисарят за дигитална икономика и информационното общество – Гюнтер Йотингер, заплаши Полша с откриването на процедура за нарушаване на основни ценности на Еевропейския съюз. Мярката идва, след като полските законодатели приеха закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Санкцията, която ще бъде наложена може да лиши Варшава от правото на глас в ЕС.
В четвъртък полските депутати официално одобриха промените в закона за медиите. Според промените мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Уволняването и назначаването на ръководители на обществени медии преминава в компетенциите на министъра на държавното становище.
Жан-Клод Юнкер – председателят на Европейската комисия е поставил въпроса за противоречивия закон в дневния ред на следващото Европейско заседание, което ще се проведе на 13 януари.
Юнкер има намерение да въведе в употреба създадената през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани „системни рискове за правова държава“. Ако въпросната страна не вземе мерки по предложенията на Комисията, то тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности. Това заяви пред вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Гюнтер Йотингер. Вестникът подчертава, че все още не се е случвало да бъде отнето правото на глас на някоя от страните членки на Съюза.