София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Приемат критериите за влизане в ясли в София

Майки готвят протест заради липса на места в детските градини

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Общинските съветници в София гласуват днес критериите за прием на деца в яслите на територията на столицата. Идеята е те да бъдат уеднаквени с тези на детските градини.
 
Сред промените са намаляване на допустимия брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се извършва с ТЕЛК. 
 
Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите.
 
На този фон, майки заплашват с протест заради липса на места в детските градини. Над 400 от тях се включиха в петиция. В нея те  твърдят, че в район "Триадица" има остър дефицит на градини и няма къде да оставят децата си. настояват и за отпадане на действащата в момента точкова система. 
 
Недоволните обявиха, че ще представят документа с исканията си в общината, като заплашиха, че ако не бъдат чути, ще излязат на улицата.
В бюджета си за 2019 г. община предвижда обновяване на детски градини и построяването на още 5 такива в различни райони на столицата, все още обаче не е ясно дали  район "Триадица" е сред тях.
 
Припомняме, че наредбата за прием в детски градини бе допълнена и променена след няколко обществени обсъждания, на които присъстваха родители, граждански организации и представители на администрацията.