София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приемът в детските градини по нови правила

Детето трябва да ходи на забавачка близо до дома си

пропускане
5 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Изменение в наредбата за прием в детските градини и яслите предвижда Столичната община. Нов начин за прием на децата в забавачките в София бе обсъден днес  от образователната комисия в Столичния общински съвет, но преди той да ги гласува предстоят още дебати.

Според една от промените детето трябва да ходи на градина възможно най-близо до дома си. От комисията решиха, че постоянният адрес в района на забавачката ще носи 4 точки, а не 2 както е сега, а настоящият – 2, а не 1 т. Адресът ще се установява служебно по електронен път, а не чрез удостоверение от родителите.

Децата с брат и сестра в същата забавачка пък ще получават по една допълнителна точка, но няма вече да участват в класирането по социални критерии, а по общи.

Според новите промени социалната квота  ще бъде намалена от 40% на 30%, увеличавайки общата.

Затяга се контролът върху записването на деца с хронични заболявания, като вече ще се изисква документ от ТЕЛК, а не от личен лекар. Децата с хронични заболявания намаляват от 5 на 3 в група, а тези със специални образователни потребности ще са не 3, а 2.

В яслените групи пък местата се увеличават от 18 на 23, там, където капацитетът позволява. В момента за ясла чакат над 5 500 деца. По изчисления на общината след промените се очаква вратите на забавачките да се отворят за поне 700 нови деца. Обмислят се мерки за да се намали фиктивното записване в яслите.

Проблемът с недостига на места може да се реши само чрез строежа на нови детски градини, а зам.-кметът на София Тодор Чобанов преди дни обеща, че през 2019 година в столицата ще бъдат построени нови 15 детски гради.

Свободните места в столичните градини ще бъдат обявени на 18-ти март.