София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Приходите от концесии на плажове бележат ръст

Нараснала е и събираемостта на наемите

6 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Приходите от концесии на плажове са се увеличили с 19-20 млн. лв. Повишена е и събираемостта на наемите, а нарушенията от страна на концесионерите бележат спад, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ведомството е извършило над 380 проверки това лято, а през септември бяха направени финалните инспекции. При констатирани нарушения проверяващите издават предписания с посочен срок за отстраняване и ако това не бъде изпълнено, се плаща неустойка или глоба в зависимост от договора с министерството. При системно нарушение концесионната комисия може да предложи да се прекрати договорът.

Министърът увери, че според предложените миналата година промени, морските плажове ще се разделят на четири категории в зависимост от мястото и функциите им. Измененията ще бъдат приети най-късно през 2018 г.

Според разработена от министерството и общините инвестиционна карта на туризма в България ще се работи за намаляване на административната тежест за бизнеса, включително инвеститорите. Промените ще облекчат процедурите за категоризиране на обектите и ще намалят документи на хартия, които е необходимо да се извеждат.