София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Приключи предаването на изборните книжа в София

Последните членове на СИК напуснаха „Арена Армеец“ още сутринта

7 годиниИЗБОРИ 2016 2 Боряна Райчева

Предаването на бюлетините за президент и национален референдум започна снощи след 21:00 часа вечерта. Представители на комисиите пристигаха организирано с бусове.

Районът около зала „Арена Армеец“ беше отцепен и се охраняваше от полицията. За журналистите имаше обособена зона, която не можеше да се прекрачва. Придвижването на членовете на комисии премина сравнително спокойно, но имаше и хора, които не бяха съвсем ориентирани на къде точно да тръгнат.

Камерата ни успя да улови момент, в който представители на полицията пряваиха грубо отношение към част от пристигащите, като си позволиха малко по-висок тон на общуване с тях.

Ситуацията се размина без излишна ескалация на напрежението.

Спокойно беше и при другата локация за предаване на изборни книжа – зала „Универсиада“, където по разпределение пристигаха гласовете от район „Младост“. Вчера в района се проведоха избори три в едно. Освен за президент и национален референдум гласуваха и за районен кмет.

Там също имаше засилено полицейско присъствие, а движението беше отцепено от Румънското посолство по продължението на булевард „Шипченски проход“, до светофара над зала „Универсиада“. Първите предали бюлетините, започнаха да излизат още към 22:00 часа.

Въпреки, че почти никой не пожела да говори пред камерите на събралите се журналисти, стана ясно, че изборният ден в София е протекъл нормално, без сериозни нарушения, а по думите на хората от комисиите гласоподавателите не са имали проблем да се ориентират със самото гласуване.