София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прикриват ли от ЦИК Пеевски?

От сдружение БОЕЦ се обръщат към ВАС

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Прикрива ли Централната избирателна комисия незаконността на кандидатурата на втория в евролистата на Движението за права и свободи Делян Пеевски? Този въпрос си задават от гражданско сдружение БОЕЦ. 
 
Причината за тези им съмнения е отказът, по думите им, на ЦИК да направи реална проверка за това отговаря ли кандидатурата на Пеевски  на чл. 351 от Изборния Кодекс. Това е изискването лицето да е живяло в страната, или друга държава-членка на ЕС, през последните шест месеца. Сигнал за това те внесоха на 29 април. 
 
В специално интервю за телевизия "Евроком" председателят на сдружението Георги Георгиев даде повече подробности за причините, мотивирали ги да изискат проверката:
 
"Ние от две години имаме инициатива за среща с него. Търсили сме го на всички обществено известни адреси. Включително и в централата на ДПС, където ни отговарят, че не знаят къде живее той.Търсили сме го включително и в Народното събрание, откъдето получаваме същите отговори."
 
По думите на Георгиев вместо да проверят сигнала им по съответния ред,  посочен в Изборния кодекс,  от ЦИК престъпили закона.
 
"Според Изборния кодекс те са длъжни при всеки сигнал да се произнесат на свое заседание с официално решение. Това снещо в случая не са го направили. Те ни изпратиха някакъв отговор, който не е официален и не е законосъобразен."
 
В въпросния отговор пише, че Делян Пеевки има регистриран постоянен адрес в страната, което според изборната комисия е достатъчно.
"Има достатъчно официални данни, взети от институциите, че има стотици хиляди български граждани, които имат такъв адрес в България, а в същото време живеят в чужбина."
 
От БОЕЦ са категорични, че ще подадат жалба във Върховния административен съд, както за нарушението на закона от страна на ЦИК, така и за самата кандидатура на Пеевски, която също смятат, че влиза в разрез с разпоредбите.