София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Принц Чарлз също е замесен в офошорни фондове и компании

Темата е водеща новина в британските медии

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

И принц Чарлз, освен майка си - кралица Елизабет Втора, се оказва замесен в скандалните разкрития на т.нар. "Парадайз пейпърс". Вестник "Гардиън" съобщава, че частното имение на принца е получило милиони лири печалби от офшорни фондове и компании, включително и от своя дял, инвестиран в офшорна фирма на свой близък приятел. Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в приятелска компания било взето с явното съзнание за деликатността на операцията, поради което те се заклели да го пазят в тайна. Компанията, в която кралското имение решило да инвестира, била оглавявана от стар приятел на принц Чарлз от университетските му години в Кембридж.

Друг скандален момент е, че тази фирма се занимавала със залесителни проекти и търговия с въглеродни емисии от тропически гори, а принцът е известен като активен природозащитник, агитиращ за всякакви "зелени" проекти. Така, отбелязва "Гардиън", името му косвено се използвало за подкрепа на проектите, а следователно и за печалбите, на въпросната фирма.

Преди разкритията на така наречените "Парадайз пейпърс" не е било публично обявявано, че имението на принца има офшорни интереси. Кралското интендантство публикува ежегодни отчети, но те не съдържат подробности за инвестициите и къде са направени те.

Кралското имение винаги е било освободено от данъци върху доходите си и върху печалбите от инвестиции, отбелязва още „Гардиън“.

Темата се подхваща и от електронното издание "Индипендънт", което отбелязва, че принц Чарлз е лобирал за промяна в политиката по климатичните промени, без да разкрива, че има личен финансов интерес от това чрез офшорните си инвестиции. Според вестника тези действия на британския престолонаследник представляват "сериозен конфликт на интереси". "Индипендънт" също обръща внимание на подозрителния факт, че купувайки дял в компанията на своя близък приятел, управата на имението на принца е дала клетва това да се пази в строга тайна.

"Принцът на Уелс отдавна се изказва гръмко по въпросите за климатичните промени. Според Би Би Си той инициира мощно популяризирана кампания за промени в две много важни споразумения, отнасящи се до околната среда, само две седмици, след като бермудската компания изпратила в офиса му документи за лобиране", пише електронният всекидневник.