Гледай
на живо

Природозащитници искат оставката на екоминистъра Нено Димов

Те са недоволни от политиката му спрямо Националния парк

Природозащитници искат оставката на екоминистъра Нено Димов Протест с искане за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на директора на Н... thumbnail text

Протест с искане за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров организират днес от "За да остане природа в България".

Природозащитниците настояват за нея от постановяването на окончателното съдебно решение за Пирин, което спря изграждането на втори лифт. Протестът е насрочен за днес в 18:30 часа пред сградата на МС.

„Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка. Въобще не става дума за втората кабинка, за поминъка или за спорта на децата. Става дума за това как държавата работи само в полза на своите икономически обръчи.

Да се съберем. И не само в София. Пирин е на всички българи!“, заявиха протестиращите.

В края на миналата седмица природозащитниците изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща след окончателното решение на Върховния административен съд.

Те настояват за поемането на лична отговорност "за направените нарушения на българското и европейското законодателство". Искат и обсъждане на вариантите за устойчиво развитие на Пирин.

Припомняме ви, че вчера природозащитници от международната организация „Световен фонд за природата” внесоха в Министерския съвет доклад за Национален парк "Пирин". 

Според тях в „Пирин” може да се развива целогодишен туризъм, без да се унищожава планината.