София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Призовка от Хага остави Косово без премиер

Рамуш Харадинай е заподозрян за военни престъпления в миналото

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Министър-председателят на Република Косово Рамуш Харадинай подаде оставка в края на работния ден в петък. Той заяви, че напуска, тъй като е призован да се яви в Международния трибунал в Хага като заподозрян във военни престъпления.

Рамуш Харадинай е известен като бивш командир на Армията за освобождение на Косово. „След оставката връщам мандата на народа и вие сте първите, на които съобщавам“, каза той.

Топ политикът в Прищина разкри, че макар все още да не са му повдигнати обвинения, ще бъде разпитан в Хага.

„Получих призовка от Специалното съдилище като заподозрян и ми бе предложен избор – да се явя като премиер или като обикновен жител на Косово“, заяви политикът пред журналисти.
„Избрах второто“, беше лаконичен той.

Подалият оставка премиер обаче не се отказва от властта. На следващия вот „ще се кандидатира отново“.„Ще се опитам да спечеля пак тяхното доверие“, категоричен бе Харадинай, цитиран от сръбската медия B92.

По думите на експремиера сега е на ход президентът Хашим Тачи. Лидерът на Косово предстои да започне консултации за провеждане на нови парламентарни избори.