София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Пробуждане с хоро" на 3-ти март

Малчуганите от детска градина „Чиполино“ в гр. Свищов са нетърпеливи и поведоха хорото още днес

пропускане
5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

За пореден път "Пробуждане с хоро" ще обедини всички българи в страната и чужбина. Точно на Националния ни празник - 3-ти март, светът ще се залюлее в ритъма на българското хоро. Този танц, в който е важно да си подадем ръка и който крие тайнството на вековна традиция. Инициативата е на "Сдружение Азбукари" и "Българи за България" 

От подобни събития, които са контрапункт на ежедневната действителност в страната ни всички имаме нужда. Това коментира в студиото на предаването "Делници", Цвета Кирилова, организатор и председател на "Сдружение Азбукари".

"Пробуждане с хоро цели точно това. Първо да кажем на българите зад граница, че ние вярваме в тях и, че бихме могли да направим един мост на хорото по целия свят. Защото чрез демонстрация на нашите традиции и обичаи ние можем само да впечатляваме хората около нас, за да покажем колко важно е всичко това. Народната носия е символ на история, време, преход. Народния фолклор, богатството на етнографските региони, които имаме. Всичко това други държави нации и народи нямат. Хорото няма да реши всички национални проблеми, но то може да бъде едно общо обединяване около един позитив."

Южна Африка, Шотландия, Холандия, Франция, Украйна, Германия, САЩ, това са само малка част от държавите, в които сънародниците ни зад граница се подготвят за мащабното хоро.

"Когато една библиотека гори, какво правим? Първото нещо е да спасим свещените книги. Сега това, което наблюдаваме зад граница е, че тези хора, които излизат на хорото са много по-българи в традициите от това, което виждаме тук. Те изнесоха българщината. Там където има българин - има малка България. Там се играят хора, там се правят носии. Там се пази и българщината и всичко, което се случва в България се наблюдава с голям интерес. Имам усещането, че там се пази нещо, което тук се минимизира.", каза Георги Тутанов от "Сдружение Азбукари"

Началото на събитието вече е дадено. Днес малчуганите от детска градина „Чиполино“ в гр. Свищов поведоха хорото. А в неделя, танцът ще продължат българи от всички точки на света.