София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

“Прочистват” медиите от "неудобни" журналисти?

АЕЖ-България застана зад водещия Светослав Иванов

6 годиниОбщество 100 Боряна Райчева

„Асоциацията на европейските журналисти – България“ излезе с позиция, че категорично се противоставя на заплахите срещу журналисти заради въпросите, които задават като част от работата си.

Поводът е публикация във вестницете „Телеграф“ и „Монитор“ от вчера, в която се отправя призив телевизия bTV да бъде “прочистена” от журналисти като Светослав Иванов.

„Призивите за “прочистване” на медиите от журналисти, които дръзват да питат, т.е. да вършат отговорно работата си, са недопустими. Атаката срещу Иванов идва в отговор на зададени от него въпроси към американския бизнесмен Ярив Лернер, изпълнителен директор на компания „Ню Бояна“, във връзка с обявеното намерение на последната да придобие част от издателския бизнес на депутата Делян Пеевски, към който принадлежат и вестниците Монитор и Телеграф“, пишат от АЕЖ-България.

Според организацията, тези нападки към журналисти не са прецедент и с оглед на политическото и икономическото влияние на Пеевски в България, подобни публикации биха могли да се възприемат и като заплаха срещу журналиста и опит за оказване на натиск върху ръководството на телевизията.

От асоциацията припомнят друг подобен случай, при който съпартиеца на г-н Пеевски, депутатът Йордан Цонев, в ефир каза на водещите на сутрешния блок на Нова телевезия: “Пеевски ви праща много поздрави и ви желае творчески успехи”. Малко по-късно Анна Цолова изчезна от ефир, а другият водещ Виктор Николаев стана обект на нови заплахи от политици, този път от управляващото мнозинство.

„Ако известни журналисти от национални телевизии могат да бъдат подлагани на неприкрит публичен натиск, то със сигурност професионалистите, които работят в по-малки медии в цялата страна, са в още по-тежка ситуация“, коментира от АЕЖ-България и се обръщат към професионалната общност с призив за солидарност и нетърпимост към всяка форма на заплаха и неправомерен натиск спрямо журналисти.