София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Продължава делото срещу акушерката Емилия Ковачева

Адвокатът й с поредно искане за съдийски и прокурорски отвод

8 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Продължава процесът срещу акушерката от „Софиямед“ Емилия Ковачева. Обвинената в побой над 4-дневно бебе за пореден път влезе в съдебната зала, придружавана от адвоката й Владислав Янев.
Защитникът отново „се разходи по нервите“ на съдебния състав, държавното обвинение и родителите на момиченцето, изнасяйки над 40-минутни доводи за отвод на прокуратура и магистрати. Като причини бяха изтъкнати доказателства за манипулация на разследване и свидетели, неправомерен разпит на Ковачева без присъствието на адвокат и изнасяне на делото извън съда. Последваха цитати на заглавия в медиите, които според Янев, са продиктувани от думи на прокурора по делото Николай Христов. Така, по твърдения на адвоката, обществото е било настройвано срещу акушерката. Докато течеше дългата обосновка на мотивите за искания отвод, бащата на малката Никол, която през април миналата година беше в борба със смъртта заради побоя, стана от мястото си и се приближи до Янев, видимо изнервен. След знак от съдията, родителят се върна на скамейката. Адвокатът на семейството също се възмути, изразявайки съмнение, че ако процесът продължава с това темпо, няма шанс да приключи в срок.
Съдебният състав не уважи искането за отвод и продължи с разпит на свидетели.
Припомняме, че делото срещу акушерката Емилия Ковачева тръгна през април тази година. В рамките на близо 3 месеца на всяко заседание защитникът й излага причини за отлагане на процеса. На няколко пъти семейството на Никол реагираше емоционално на бавния ход, предизвикван от Янев.