Гледай
на живо

Продължава имунизационното ваксиниране срещу морбили

Заразените у нас са вече 32-ма

Продължава имунизационното ваксиниране срещу морбили Властите взимат спешни мерки за ограничаване на заразата от морбили. Продължава ваксинирането на хор... thumbnail text

Властите взимат спешни мерки за ограничаване на заразата от морбили. Продължава ваксинирането на хора, които са били в контакт със заразени и нямат имунизации.

В сряда бяха засечени нови пет случая на вируса, с което общият брой на болните достигна 32-ма.

За първи път има болен в Хасково. Още едно дете се е заразило в "Студентски град" в София. Преди три дни в квартал „Христо Ботев” бяха засечени първите в столицата случаи на заразата - 2-годишно дете и бременната му майка - на 19.Най-много остават случаите в Благоевградско. Според здравните власти, засега няма риск за възникване на епидемия.

Разболяло се е и дете от Костенец, което е пребивавало на техния адрес. Смята се, че основният източник на вируса е детското отделение в разложката болница.

Така общо случаите стават 32. 26 случая са съобщени от РЗИ- Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ- Хасково. 21 от тях са лабораторно доказани.

Изписан е най-малкият пациент на 4 месеца от хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на болница "Св. Анна" - София АД. Предстои изписването на още две деца, съобщиха от болницата.

От здравното министерство припомнят, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.