София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валентин Радев: Ще хванем избягалия затворник

Рецидивист избяга от затворническо общежитие

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че органите на реда правят всичко възможно, за да открият избягалия от затвора Борис Ангелов Иванов. От парламентарната трибуна Радев заяви, че вероятно има някакви пропуски в оценката на ръководстовто на затвора, когато са променили мярката на задържания. „Промяната в режима от строг на общ и след това от закрит на открит тип през различните години е една слабост, която сме установили още при случая с Пелов“, обясни вътрешният министър.
Валентин Радев бе категоричен, че затворникът ще бъде заловен и допълни: „Дано не направи някоя беля докато успеем да го хванем“.

Днес полицията продължава издирването на избягалия вчера от затворническо общежитие в Ловеч Борис Ангелов Иванов. В операцията включиха и хеликоптер, а от снощи беглецът е търсен и от жандармерията. Всички изходи на град Ловеч са блокирани. 

Мъжът, обаче, се издирва на територията на цялата страна, защото от може да е избягал с автомобил. 

Според информация на бТВ Борис е имал съучастник при бягството - това показвали охранителните камери от обекта. 

За последно затворникът е видян от жена, която се намирала на крайпътно заведение край Ловеч.

От МВР разпространиха и снимка на избягалия затворник.

 

Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татус – червена целувка. От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания,  да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

Припомняме, че Борис избяга вчера, докато е бил на работен обект. Рецидивистът е бил на строг режим 7 години. Излежавал присъда за блудство и кражби. В началото на юни е бил преместен на по лек режим в затворническо общежитие от открит тип в Ловеч. Започнал работа в предприятие заедно с още четирима затворници. Обектът не се охранява от надзирател.

Охранител на обекта разказа пред Нова телевизия, че Борис е бил общ работник, а в момента на бягството е бил на работа. „Скочи като сърна през оградата“, посочи мъжът. Когато е побягнал, е видян от охранителите. Трима от другите затворници, които работили с него, тръгнали да го гонят. Сега обаче ще бъдат наказани, защото не го хванали.

Зам.министърът на правосъдието Николай Проданов увери, че "не става въпрос за бягство, а за отклоняване."

В същото време от БСП настояват министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев да се явяват в пленарна зала, за да дадат повече информация по случая.

Престъпникът се „отклонил“ от присъдата си, като хукнал да бяга по време на работен процес. Така коментира изказването на Проданов депутатът от левицата Иван Ченчев по време на днешния парламентарен контрол. Народният представител се почуди на термина „отклонил“, като попита престъпникът да не е турист.

„Дайте му едни обувки „Балкан турист“ и да се разхожда“, посочи депутатът и допълни, че от април досега петима души са се „отклонили“ от правосъдието.