Гледай
на живо

Продължава визитата на Румен Радев в Португалия

С неговия колега се обявиха за реформа на европейската миграционна политика

Продължава визитата на Румен Радев в Португалия Продължава държавното посещение на президента Румен Радев в Португалската република.  Български... thumbnail text

Продължава държавното посещение на президента Румен Радев в Португалската република. 

Българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати снощи с официална церемония на площада на Империята в Лисабон от президента Марсело Ребело де Соуза. В манастира "Жеронимош" Румен Радев положи венец и отдаде почит пред паметта на големия португалски поет Луиш Ваш ди Камойнш.

На срещата на двамата президенти в двореца "Белем" държавният глава Румен Радев постави въпроса за подготвяния пакет Мобилност-1, който засяга интересите на десетки хиляди български граждани и има огромен ефект върху българската икономика, растежа на националния доход и заетостта.

"Запознах президента Соуза с българската позиция и с нашето безпокойство по начин, по който го бях изложил до председателя на ЕП Антонио Таяни. Въвеждането на пакета "Мобилност" 1 ще има силен негативен ефект, не само върху България, но и в други страни", каза Румен Радев. Позицията на България е, че този пакет е в разрез с европейските принципи, политики и ценности. 

Двамата държавни глави обсъдиха и миграционния натиск към Европа и реформирането на европейската политика за предоставяне на убежище, което да облекчи държавите, които охраняват външните европейски граници. По думите на Румен Радев двете страни се намират в противоположните краища на Европа и както България, така и Португалия, са гранични по отношение на миграционния натиск. "Затова имаме много общи виждания как трябва да се реформира европейската политика за убежище", допълни Радев. 

Според него е необходимо да се търси баланс между правата на хората и сигурността на Европа. "Трябва да се наблегне на изграждането на центрове, които да бъдат извън ЕС, в които да се извършват бързи проверки за това кой е мигрант и бежанец от военни действия", добави още Радев. Той посочи, че е необходимо да се подобрят договорите за реадмисия, като отбеляза, че такива вече работят в Афганистан и Пакистан и се подготвя такъв с Ирак и други държави от региона. Президентът Радев смята, че интеграционната политика на ЕС не е успяла.

От пресконференцията след рещата на двамата президенти стана ясно, че България и Португалия имат много общи позиции по отношение на Брекзит, Западните Балкани, българското председателство на Съвета на ЕС, отношенията Европа-Турция.

Днес държавният глава Румен Радев проведе работна среща в Лисабон с представители на португалски компании, които планират да инвестират или да разширят присъствието си в България. "Увеличаването на двустранния стокообмен между България и Португалия е обща цел за институциите от двете държави, но освен търговията, устойчиви резултати могат да бъдат постигнати чрез увеличаване на взаимните инвестиции, създаване на смесени фирми и съвместно производство за трети пазари", заяви президентът.  По думите му, със своите традиции и опит в информационните технологии, комуникациите, енергетиката, туризма и производството на храни българските фирми могат да бъдат партньори на португалския бизнес за реализацията на нови проекти.

Днес българският държавен глава ще разговаря с министър-председателя на Португалия Антонио Коща и с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш.
В Лисабон българският държавен глава ще се срещне с кмета на града Фернандо Медина. На церемония в двореца „Пасош до Консельо де Лижбоа” президентът Румен Радев ще получи Почетния ключ на града.
По-късно Радев ще разговаря с наши сънародници в Лисабон. По официални данни над 13 000 българи живеят и работят в Португалия.