Гледай
на живо

Продължават жълтите протести в Париж

Във френската столицата са разположени 5000 полицаи

Продължават жълтите протести в Париж За десета поредна събота „жълтите жилетки” протестират в Париж. Шествието е организирано... thumbnail text

За десета поредна събота „жълтите жилетки” протестират в Париж. Шествието е организирано въпреки националния дебат, започнат тази седмица от президента Еманюел Макрон с цел да потуши недоволството им.

Шествието тръгна от Дома на инвалидите, за да привлече вниманието към стотиците ранени след създаването на движението на 17 ноември.

Днес отново близо 80 000 полицаи и жандармеристи са мобилизирани във Франция, 5000 от тях вече са заели позиции в Париж главно около правителствените сгради и булеварда "Шанз Елизе", където при предишните протести имаше прояви на насилие.

Протестите продължават, въпреки че тази седмица президентът Еманюел Макрон даде началото на национален дебат, чиято цел е до март ясно да се формулират исканията на „жълтите жилетки”, за да се търсят решения.
Първоначално протестите започнаха заради повишените цени на горивата, но прераснаха в бунт срещу икономическите трудности.