Гледай
на живо

Продължават консултациите за избора на нов главен прокурoр

Президентът Радев се среща с Боян Магдалинчев

Продължават консултациите за избора на нов главен прокурoр Президентските консултации продължават със среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдали... thumbnail text

Президентските консултации продължават със среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, свързани с процедурата за избор на нов главен прокурор. Държавният глава Румен Радев вече разговаря с главния прокурор, председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд, главния съдебен инспектор и правосъдния министър.

Според държавния глава, обществото трябва да бъде убедено в прозрачността на процедурата и че професионалната компетентност и изявената независимост са от изключително значение. Че от съдебния инспекторат се очаква да е ефективен гарант, че кандидатстващите за ключовата позиция магистрати отговарят на необходимите критерии.

Срещата с Боян Магдалинчев е последната от срещите на президента с представители на изпълнителната и съдебната власт. Румен Радев планира да разговоря и с представители на неправителствени организации, ангажирани със съдебната реформа.