София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОЕКТ ЗА ТРЕТИ ТУНЕЛ ПОД БОСФОРА

ТУРСКИЯТ ПРЕМИЕР ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПОСТРОИ ТРЕТИ ТУНЕЛ ПОД БОСФОРА

9 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

Турция ще започне изграждането на трети  трети автомобилен и железопътен тунел под пролива Босфора, който да свързва двете части на Истамбул. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция.
Дължината на тунела ще е 6,5 километра и ще има три нива. Две ще са за автомобили и едно -  за влакове и метро. Новото съоръжение ще е готово до 2020 година, обеща премиерът.
Проектът е на стойност 3,1 милиарда евро и ще се осъществи в рамките на публично-частно партньорство. Което означава, че няма да струва нищо на турските граждани.
Това е един грандиозен проект, който по думите на премиера, е „предвестникът на “нова Турция“ и ще бъде построен един нов Истамбул.
Припомняме, че първият железопътен тунел под Босфора беше открит през 2013 година. Вторият тунел, който е за автомобили, се строи и трябва да бъде открит през 2016 година.