София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Александър Маринов сменя Иво Христов на "Дондуков" 2?

Агентурният му прякор в ДС е бил "Майстора"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Проф. Александър Маринов е най-вероятният наследник на Иво Христов на поста началник на кабинета на президента Румен Радев. 

Според източници, близки до президентството, Иво Христов, който изненадващо попадна в новата евролиста на БСП, не се разделял завинаги с държавния глава на България, а щял да прокарва определени политики като евродепутат в Брюксел. 

Името на Маринов се спрягаше за шеф на президентската канцелария още с встъпването на Румен Радев в длъжност, но впоследствие той беше назначен в Стратегическия съвет към президента.

Медиите припомнят, че Александър Маринов беше лидер на софийската структура на левицата, а след това се превърна  ведин от най-острите й критици. 

Преди време преподавателят по политология в СУ еше осветен от Комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира на ДС с псевдоним "Майстора".