София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проф. Д.Гергова: И в археологията има политика, но има и корупция

Културният туризъм в България може да бъде много голямо и значимо перо

7 годиниКултура 9 Боряна Райчева

И в археологията има политика, но има и корупция. Тази тема не се обсъжда, а се подминава. Археологическите обекти се оказват удобен повод за прибиране на много пари и то без да се направи нищо за обектите“, заяви  археолог проф. Диана Гергова в предаването „Делници“ по телевизия Евроком. Тя добави, че трябва да се говори за тези проблеми, защото културният туризъм в България може да бъде много голямо и значимо перо. Проф. Диана Гергова съобщи, че е доволна от резултатите на археологически сезон 2016 година.
„ Аз винаги съм казвала, че „Сборяново“-столицата на Гетите е много интересен обект. Това не е механичен сбор от могили, а представлява ритуално пространство с интересни паметници. Успяхме да намерим първото келтско светилище на Балканите. Това е много голям успех за нас, защото откритието не е само още една ритуална структора, но там откриваме интересни и неоткривани до сега находки в този район. Така разбираме и какви са били и взаимоотношенията между траките и новодошлите келти“, коментира Гергова.
Тя съобщи, че в археологически резерват „Сборяново“ са намерени най-ранните находки, които ни подсказват, че именно в Североизточна България е било средището на келтите в нашите земи.