София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Илчев: Комисията ни е единна за Северна Македония

Отказът на ЕС да започне преговори е грешка

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Истината е, че още на втория ден зациклихме за пореден път по въпроса за Гоце Делчев. Трудно е да се говори за хора, които не те чуват. Но ние не казваме, че Гоце Делчев е българин, защото това го е казал самият той. Това сподели историкът проф. Иван Илчев, който е член на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония.

Според него проблемът е там, че докато нашата комисия е единна в своите възгледи, то от македонска страна комисията е разделена на две групи – едната е по-умерена, а другата просто е зациклила на едно място и не желае да помръдне и това се дължи на дългата и ефективна пропаганда, която е била упражнявана срещу нас.

По думите му след случилото се вчера и свикването на предсрочни парламентарни избори в съседката ни не вижда светло бъдеще за нашата комисия, въпреки че има известен напредък, като пример той посочи признаването на Самуил за български цар.

Проф. Илчев е сигурен, че отказът за започване на преговори със Северна Македония от страна на ЕС е било грешка.