София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф.Милан Миланов: Зловещо е да се облича в закон всеки прецедент

Лекар, неоказал помощ, носи наказателна отговорност

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви бившият директор на Института за спешна медицинска помощ "Н.И.Пирогов" - проф. Милан Миланов, и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова размениха остри реплики в коментарите си за случая с издъхналия на тротоара пред Пета градска болница в София пациент. По случая вече беше разпоредена проверка.

Според проф. Миланов, който е шеф и на етичната комисия към Българския лекарски съюз /БЛС/, в Америка "правилният отговор на тест, който аз поисках да реша сам, докато бях на специализация там през 1990 г., е да се позвъни на 911. Да се позвъни, а не да се оказва помощ, защото, ако нещо се случи с човека, след това ще ви скъсат задника". 

Адвокат Шаркова потвърди, че това е добра практика, но най-вече защото "лицето, оказало помощ, има имунитет срещу съдебно преследване в случай, че човекът почине". 

Тя подчерта, че по закон "лекарят, който не окаже помощ, когато е поканен, носи наказателна отговорност". 

Бившият шеф на "Пирогов" обаче опонира с мотива за вътрешния правилник на болниците, който повелява лекарите да не напускат работното си място. 

"Не бива да се абсолютизира трудовата дисциплина", възрази на свой ред Мария Шаркова. 

Проф. Милан Миланов посочи, че "всяка внезапна смърт е наистина огромен шок за близките", а лекарите имали задължението да извършват реанимационни дейност, дори и когато е установено, че пациентът вече е мъртъв. 

Това се случвало най-вече в шоковите отделения на болниците, но при определени показатели те спирали тази дейност и констатирали смъртта.

Нито един от двамата обаче не коментира човешкия акпектна случилото се пред Пета градска болница, а току-що изписания пациент според водещия не е получил "хуманно отношение".

"Да се облича в закон всеки прецедент е зловещо", обобщи бившият директор на "Пирогов".