София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Вучева: Включването в черен списък за кредити не е страшно

Според експерта новите правила могат само да помогнат на банките

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

"Включването на неизрядните банкови длъжници след 30 юни тази година в т.нар. черен списък не е страшно само по себе си.", коментира пред bTV новите правила на кредитните институции у нас проф. Христина Вучева.
 
По думите на Вучева не бива да забравяме, че тегленето на кредит все пак представлява акт на доверие, гласувано от страна на кредитора към длъжника, което той следва да оправдае, поради което всяка промяна, водеща до повишаване на събираемостта на дълга, е добра. Въпреки това, експертът беше категоричен, че влизането в подобен списък не е път без изход за задлъжнялото лице.
 
"Всяка банка има много подробни свои вътрешни разпоредби и тя няма да направи така, че да си изгони клиентите. Сега моментът е такъв, че банките имат потребност да си търсят клиенти, особено такива, ползващи потребителски кредити, а и жилищни и те няма да постъпят по начин, който би увредил интересите на кредиторите.", обясни още Вучева.
 
Специалистът припомни, че всеки от нас, който се е обръщал към банки има т.нар. кредитна история, а кредитния регистър в България съществува отдавна, така че създаването на такъв списък не би трябвало да притеснява ползвателите на заеми от банки.