София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прогнозират криза на пазара с горивата! Ще има ли затворени бензиностанции?

От Българската петролна и газова асоциация искат удължаване на срока за новите касови апарати

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

От Българската петролна и газова асоциация предвиждат криза на пазара с горивата . Очаква се и много бензиностанции да затворят. Причината е наредбата, според която от 1 април трябва да въведат новите касови бележки по бензиностациите.

Светослав Бенчев, експерт от асоциацията обяви, че са готови за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която от бранша искат да изложат аргументите си, и да поискат удължаване на срока с 2-3 месеца.

В студиото на БТВ, Бенчев показа няколко писма, изпратени до финансовия министър и до премиера, на които все още не са получили отговор.

„Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство”, поясни Светослава Бенчев.

Относно повишаването на цените на горивата експертът коментира, че това е нормално, след като има повишаване на суровия петрол.

Припомняме, че за месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената му беше с 0,11 лв. по-ниска.

Дизелът пък вече е 2,28 лв. за литър. За месец той поскъпна с около 0,11 лв.