София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прогонват уличните музиканти от столицата

Глоби до 300 лв. за всяко лице без разрешително

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Уличните музиканти, които нямат разрешително за своята дейност, ще бъдат прогонвани от София, а нарушителите ще бъдат глобявани. Всякакво събиране на парични дарения по улици, булеварди и площади в София предстои да бъде забранено. Това предвижда проектът за нова наредба за обществения ред, която общинските съветници трябва да гласуват на днешното заседание на столичния общински съвет.

Изключения ще се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лв. Председателят на обществената комисия по обществен ред към Столична община Иван Илиев обясни, че промените се правят с цел да се избегнат измамите.

Наредбата предвижда още забрана на шумните домашни ремонтни дейности в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни и почивни дни. Ремонтните дейности в почивните часове ще бъдат допускани само след изрично разрешение от страна на съседите.

По света няма единен модел, по който да се действа спрямо уличните музиканти. На Стария континент се опитват да налагат регулация, за да следят кой и какво прави по улиците, докато в Америка приемат действията на артистите като упражняване на гарантираната от конституцията свобода на изразяване.