София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прогресът на дигиталните валути: От смарт карти до Биткойн

Пари, базирани в Интернет

4 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Повечето хора си мислят, че Биткойн е първата форма на дигитална валута. Това не е вярно. Има множество опити за дигитализиране на паричните средства, които датират много преди Биткойн.

Един от най-ранните опити за създаване на криптовалута всъщност предшества създаването на Биткойн с около 20 години.

Бензиностанциите в Холандия по онова време са страдали от среднощни кражби. В отговор, група програмисти са се опитали да свържат парите с ново разработени смарт карти. Шофьорите на камиони, които са се нуждаели от достъп до бензиностанция, е трябвало да носят тези карти вместо пари в брой.

ECash е интернет базирана система, която улеснява прехвърлянето на средства анонимно. Подобно на кредитните карти, eCash исторически е бил безплатен за потребителите, докато продавачите са плащали такса. Поради определени проблеми свързани със сигурността, eCash си остава по-скоро идея, отколкото напълно реализирана, широко разпространена платежна система.

ECash е замислен от Дейвид Чаум като анонимна криптографска електронна парична система през 1983 г. Реализирана е чрез неговата корпорация Digicash и се е използвала като система за микроплащания в една американска банка от 1995 до 1998 г.

Въпреки че DigiCash фалира през 1998 г., концепциите, които компанията е представила, както и някои от нейните формули и инструменти за криптиране изиграват важна роля в развитието на по-късните дигитални валути.

Пари, базирани в Интернет

През 90-те години редица стартъпи са се опитали да постигнат целите на DigiCash. От тях може би компанията с най-дълготрайно въздействие върху широкия финансов свят е PayPal.

Една от по-успешните от тези операции, които са се опитали да последват примера на PayPal, е била така наречения e-gold, който е предлагал на физически лица онлайн кредит в замяна на физическо злато и други вид благородни метали.

Тази компания обаче се сблъсква с различни видове измами и в крайна сметка е закрита от федералното правителство през 2005 г.

Други примери за разработка на дигитални валути са B-Money (или B-Cash) и Bit Gold, които бяха структурирани, но не и напълно завършени.

Появата на мистериозният Сатоши Накамото

На 31 Октомври 2008 година, анонимен автор, който използва псевдонима Сатоши Накамото, публикува материал именуван "Bitcoin - A Peer to Peer Electronic Cash System".

2009 година - началото на Биткойн

Софтуерът за Биткойни се предоставя на обществеността за първи път и започва процеса на копаене, чрез който се създават нови Биткойни и се записват и проверяват транзакциите в блокчейна.

Първата транзакция на Биткойн

Тъй като в началото криптовалутата можеше само и единствено да се добива (копае), заради това бе невъзможно да се придаде парична стойност на Биткойн. През 2010 г. някой реши да продаде своите BTC монети за първи път, заменяйки 10 000 от тях за две пици. Ако купувачът си беше запазил тези Биткойни, на днешните цени те биха стрували повече от 80 милиона долара.

Поява на първите алтернативи на Биткойн

С увеличаването на популярността на Биткойн и идеята за децентрализирани и криптирани валути, през 2011 година се появяват първите алтернативни криптовалути. Те са известни като алткойни и като цяло се опитват да подобрят оригиналния дизайн на Биткойн, като предлагат по-голяма скорост, анонимност или някакъв друг вид предимство.

Сривът на Биткойн през 2013година

Малко след като цената на Биткойн достигна $1000 за първи път, впоследствие бързо започва да спада. Мнозина, които инвестираха пари в този момент, претърпяха значителни загуби, тъй като цената падна до около $300. Възстановителният период беше близо две години.

Mt. Gox и скандалът разтърсил пространството

През януари 2014 г., най-голямата в света биткойн борса Mt.Gox излезе офлайн, а собствениците на 850 000 Биткойни никога повече не ги видяха. Разследващите все още се опитват да разнищят случая, но каквато и да е историята, някой по онова време успява да се измъкне с криптовалути на стойност близо $450 милиона. При днешните цени тези липсващи монети ще струват около $4 милиарда.

Пикът на Биткойн

Постепенното увеличаване на местата, където Биткойн може да бъде изразходван, допринесе за неговия продължителен растеж на популярност, през период, в който стойността му остана под предишните върхове. Постепенно с появата на все повече и повече приложения става ясно, че в крипто-сферата се вливат повече пари.

През този период, пазарната капитализация на всички криптовалути нарасна от $11 милиарда до сегашния връх от над $300 милиарда. Банки, включително Barclays, Citi Bank, Deutsche Bankand, BNP Paribas, заявиха, че проучват начини, по които могат да работят с Биткойн.

Днешно време

Краят на 2019 година вече наближава, а Биткойн се възстановява след спад, който от върха за годината (близо $14 000), се срина под $8000.

Ако пренебрегнем моментната волатилност на криптовалутата, Биткойн се радва на все повече популярност в световен мащаб. Вече редица държави обмислят и работят върху издаването на собствена национална криптовалута. Въпреки всичко обаче, Биткойн все още е в начален етап на развитие и тепърва предстои да разгърне пълния си потенциал.