София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата: Да се съберат неправомерно изплатените субсидии

Вместо 11 лв. на глас, са били изплатени 13.23 лв.

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

На петте политически партии и коалиции в парламента - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас. Това съобщиха от пресцентъра на Върховната апелативна прокуратура (ВАП), след като провериха колко пари наистина са получили партиите за всеки глас. След разпоредената от главния прокурор проверка за нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година, Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховна касационна прокуратура (ВКП).

На 3 юни Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и определи 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 – 2018 година.

Държавното обвинение се зае да разгледа случая със субсидиите на 22 май заради информация, разпространена в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г. Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена/предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.