София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата иска отстраняването на кмета на Несебър

Димитров беше задържан през октомври за купуване на гласове

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров, обвинен като ръководител на организирана престъпна група за престъпления срещу изборните права на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокуратурата иска отстраняването му от длъжност до приключване на досъдебното производство, тъй като в качеството си на кмет той е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели.

Димитров беше задържан през октомври за купуване на гласове.

Той спечели от ареста кметската надпревара в морския град, а след местните избори положи клетва с белезници и под конвой.

Вчера той пое кметските си задължения, след като в края на 2019-а беше освободен от ареста. Това стана възможно, тъй като прокуратурата не е протестирала наложената от Специализирания наказателен съд парична гаранция от 50 000 лв.

Днес Николай Димитров продължава да изпълнява задълженията си като кмет на община Несебър. В 8,30 часа тази сутрин той пристигна на работа, но отказа да отговаря на въпроси.