София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата иска постоянен арест на кмета на Костенец

Спецсъдът решава съдбата на обещалия подкуп Радостин Радев

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания накзателен съд искане за задържане под стража на кмета на Костенец и привлечения към наказателна отговорност за корупционни действия заедно с него бизнесмен.

Поръчката, заради която започва разследването срещу Радостин Радев, е за изграждането на спортна площадка и амфитеатър в училището в Костенец, както и за подмяната на отоплителната система в него. Обществената поръчка е на стойност близо милион и 100 000 лева.

При разследването срещу кмета, което започнало преди няколко месеца, разследващите се натъкнали на данни, че кметът изтеглил пари от каса на общинско дружество. Под съмнения са и няколко гаранционни договора, обясниха в сряда от прокуратурата.

Според обвинението Радев е предложил 30 хил. лв. на общински съветници от опозицията да гласуват конкретно решение в негова полза. То щяло да му даде право да подпише запис на заповед и така да гарантира, че въпросният бизнесмен ще спечели конкурса.

Според обвинението има нарушения и при други обществени поръчки. При обиска в кабинета на кмета са били открити и законният му пистолет и патрони, които не са били съхранявани според закона.