София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата иска постоянен арест за Миню Стайков

Парите на нелегалната фабрика били прани през 20 законни фирми

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура иска постоянен арест за алкохолния бос Миню Стайков. Прокуратурата свика журналистите на извънреден брифинг и даде нови подробности по  атаката срещу  фирмите „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“. 
 
Освен Стайков, магистратите искат постоянен арест  и за още двама души. Те са обвинен, че са участвали в престъпната схема за прани на пари и укриване на данъци. Имената на другите двама не бяха съобщени, като стана ясно, че те не са заловени и са обявени за общодържавно издирване. От прокуратурата уточниха още, че  обвинения са повдигнати срещу общо осем лица, но са предявени само на петима, другите трима се издирват.  
 
Отговорност  на обвиняемите ще им се търси за участие в организирана престъпна група, за държане и  разпространение на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. 
 
От прокуратурата съобщиха, че направената до момента проверка показва, че става дума за  за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица. 
 
Магистратите уточниха, че спечелените пари от незаконната дейност в тази фабрика са били изпирани от 20 други легално работещи фирми. Всичко в помещенията на цеха за цигари е било изградено така, че да не събуди подозренията на разследващите. От прокуратурата потвърдиха и че намерената фабрика е записана на  името на сина на кмета на Карнобат.