София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата издирва Митьо Очите

Заловени са 19 души от бандата му

6 годиниКрими 9 Боряна Райчева

Общо 19 души, приближени до несебърския наркобос Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, бяха арестуван днес преди обяд при мащабна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Бургас. Сред задържаните не е Митьо Очите, той е обявен за общодържавно издирване, а до края на деня ще бъде издадена и европейска заповед за арест. Това съобщи по време на извънреден брифинг зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата е разполагала с данни, че Желязков ще напусне страната, но акцията била изтеглена по-рано с цел да не се получи изтичане на информация.

Колегите имаха информация, че той ще напусне страната, затова форсираха акцията“, каза Гешев.

При операцията бяха блокирани пътните отсечки от Созопол до Бургасу както и цели квартали в града. По думите на Гешев става дума за мащабна организирана престъпна група, действала по Южното Черноморие. Групата се е занимавала с рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. Намерени са оръжия, десетки адреси са претърсени.

До края на деня ще стане ясно срещу кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Имената им не бяха съобщени, тъй като тече разследване. „Ще бъдат повдигнати обвинения за палежи на коли и различни обекти“, каза още зам.-главният прокурор.

"Бандата е действала предимно по Южното Черноморие, но е имала и връзки с хора от подземния свят в други части на страната. Въпреки че не е инкриминирано като престъпление, в един от регистрираните адреси в несебърското село Кошарица били открити роднини на емблематични хора от известна бандитска структура в Плевен, добави прокурорът. Става въпрос за къща в Кошарица, обитавана през последните години от Митьо Очите, която по неофициална информация в момента се водила на чичо му. Тя е луксозна обител нависоко в селото, скрита зад високи дувари сред много зеленина. Именно там били засечени роднините на плевенската група”, обясни Гешев.

Разследването на групата е започнало от началото на 2016 година.

Имало събрани много интересни доказателство, но на този етап от прокуратурата се въздържат да ги обявят. Утре ще бъде даден подробен брифинг в Съдебната палата в София.