София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата погва Цветанов заради новия апартамент

Срещу зам.-председателя на ГЕРБ са подадени две жалби

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Прокуратурата тръгва по следите на новия супер луксозен апартамент на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров- Румяна Арнаудова. 
 
Телевизия "Евроком" се свърза с председателя на движение "Боец" Георги Георгиев, който даде повече  подробности за подадената от тях жалба.
 
По-рано днес, отново от информация, изнесена от "Свободна Европа", стана ясно, че в същия ден, в който Цветан Цветанов се сдобива с новото си жилище в квартал "Изток", двата му стари апартамента, които той дава като част от цената на продавача - фирма "Артекс", са закупени от негов бивш подчинен. 
 
Имотите отиват в ръцете на  Симеон Велков- бивш IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията. На това от ГЕРБ заявиха, че Велков вече не членува в партията, но съмненията остават.
 
Сигнал във връзка с тази втора сделка до прокуратурата са подали и от Антикорупционния фонд.
 
Припомняме, че вчера от публикация на "Свободна Европа" стана ясно, че през 2018-та година зам.-председателят на ГЕРБ се сдобил с ново жилище в един от най-желаните квартали на столицата. Цената на квадратен метър в района според експерти е 2600 евро, а Цветанов е платил само  627 евро. 
 
Така излиза, че луксозния апартамент от 240 кв. м.,плюс прилежащи собствен асансьор и два гаража са излезли на лидера на парламентарната група на най-голямата партия общо около 400 000. 100 000 той е платил на ръка, с кредит по собствените му думи, а другите 300 000 са от двата му стари апартамента прехвърлени на фирма продавач-"Артекс". Реалната пазарна цена на новия имот обаче е над над един милион лева. 
 
Интересна подробност е, че за старите му апартаменти, бившият му подчинен Симеон Велков е платил 470 000, със 70 000 повече, отколкото са стрували при първата сделка часове по-рано.