София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата проверява нерегламентирана дейност за таксиметров превоз чрез мобилно приложение

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ трябва да установи имало ли е нарушения

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Върховна административна прокуратура възложи проверка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

На 17 май 2018 г. във връзка с данни за осъществяването на нерегламентирана дейност за таксиметров превоз на пътници чрез мобилно приложение „МАКСИМ“ Върховна административна прокуратура възложи проверка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Целта на тези действия е установяване на нарушения на Закона за автомобилните превози, от рода на реализиране на таксиметрови превози, без да са издадени изискуемите разрешения както на фирмата – организатор, така и на водачите на леки автомобили, съобщиха от прокуратурата.

От Върховната административна прокуратура са дадени указания в проверката да се включат и органите на Главна дирекция „Национална полиция“ и на Национална агенция за приходите, като е посочено да се сезират и други контролни органи при разкриване на нарушения от тяхна компетентност.

От сведенията, получени във ВАП е видно, че в резултат на мерките на съвместните екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Главна дирекция „Национална полиция“ и Национална агенция за приходите са стартирани процедури по реализиране на административнонаказателна отговорност на отделни водачи на автомобили чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения и са предприети принудителни административни мерки, като със заповеди се спират от движение за срок от 6 месеца МПС, с което се извършва нарушението.

Вследствие на установеното при проверките е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, от която е образувано производство за проучване на евентуално извършени нарушения по глава VII от Закона за защита на конкуренцията „Забрана за нелоялна конкуренция“, във връзка с дейността на „Такси Максим“ ЕООД по осъществяване на посредничество и свързване на превозвачи/шофьори и клиенти посредством мобилни приложения, която може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на другите конкуренти.

Към момента от Върховната административна прокуратура е изискана конкретна информация – за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Освен това е ангажиран изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за налагане на имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД, допуснало визираните нарушения освен глобите на физическите лица.