София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата проверява смъртни случаи в болници за лекарска грешка

Обнинителите искат от здравния министър нови наредби

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Прокуратурата е направила проверка на Изпълнителната Агенция „Медицински одит“ и е установила, че има случаи на настъпила смърт в болници, по които "Медицински одит" е извършвал проверки, но не е било сезирано държавното обвинение. Затова срещу "отговорни лица" от медицинския одит се води разследване за престъпление по служба.
 
Всички материали, свързани със смъртни случаи, са изпратени до окръжната прокуратурата на съответното населено място, за да се провери дали не става дума за престъпления по чл. 123 от Наказателния кодекс - причиняване на смърт при професионална непредпазливост.
 
Започнало е и разследване на случаи на престъпление по служба, извършени през цялата 2017 г. Прокуратурата е установила, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица, на високи постове, които са прикривали конкретни нарушения.
 
Върховната административна прокуратурае уведомила здравния министър и иска той да инициира промени на вътрешните актове на агенцията „Медицински одит“ , така че те да са съобразени със закона. До момента вътрешните разпоредби позволяват да се правят проверки на болници и лекари без да се съставя констативен протокол.