София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чужда намеса в самолетната катастрофа край Скопие?

Разследва се умишлена повреда

5 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Софийска градска прокуратура /СГП/ образува досъдебно производство по случая със самолетната катастрофа от 02.04.2019 г. на територията на република Северна Македония (РСМ), при която загинаха четирима български граждани.

Досъдебното производство се образува за това, че на 02.04.2019 г. на територията на република Северна Македония неизвестен е повредил или е допуснал да се повреди малък самолет тип „Чесна“ с немска регистрация и при катастрофа на борда на самолета е настъпила смъртта на повече от едно лица - загинали са четирима български граждани, членове на едно семейство – престъпление по чл. 340, ал. 5, б. „Б“, пр. 2, вр. чл. 340, ал. 1, пр. 3 НК.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служители на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР, запознати със случая, представители на ръководството на въздушното движение на Северна Македония, ще се изяснят данните за силна турбуленция и за загубен контрол от пилота над въздухоплавателното средство.

СГП ще изиска информация относно назначените до момента експертизи в РМакедония, включително за резултатите от тях, и след съгласуване с наблюдаващия прокурор ще се назначи извършването на допълнителни експертизи с цел установяване наличието на повреда на самолета.

Разследването ще бъде възложено на следовател от НСлС заради фактическата и правната му сложност, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Припомняме, че пръв подозрение за фактори, които не са свързани с турбуленцията и са причинили катастрофата, изрази в телевизионно студио бившият кореспондент на БНТ в Скопие Костадин Филипов.