Гледай
на живо

Прокуратурата разследва похарчените милиони за „Пловдив 2019“

Определен е 30-дневен срок за приключване на проверката

Прокуратурата разследва похарчените милиони за „Пловдив 2019“ Окръжна прокуратура-Пловдив, оглавявана от прокурор Румен Попов, се самосезира за евентуално извърше... thumbnail text

Окръжна прокуратура-Пловдив, оглавявана от прокурор Румен Попов, се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разходването на средства за откриването на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019" на 12.01.2019 г. Това съобщиха официално от държавното обвинение под тепетата.

След множество публикации и коментари в различни медии е възложена проверка на сектор „Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив, като е определен 30-дневен срок за приключването й.

Има информация, че за обществени поръчки за шоуто и изграждането на кулата са отишли близо 3 милиона лева.

Полемика предизвика цената за наемането на сцената за церемонията по откриването, която вече се разглобява и се подготвя да бъде изнесена от страната ни.

Сцената е проектирана, конструирана и монтирана специално за спектакъла в Пловдив. Струва малко над милион лева, казват от общинската  фондация „Пловдив 2019”, чийто председател е кметът Иван Тотев. Още един милион отишъл за допълнителни разходи.

Организирането на спектакъла струвало 1 800 000 лева без ДДС, сочат публикуваните разбивки на фондация „Пловдив 2019”. Сцената е струвала близо 220 000 лева, а за спектакъла са платени над 880 000, което включва озвучаването, осветлението, видеооборудването и екипа. Над 100 хиляди са похарчени за пътуванията, настаняването, артистичния екип и кетъринга. За артисти – в  това число гайдари, кукери, танцьори и хористи, са отделени 105 хиляди, а за костюми - над 56 хиляди лева. 

352 000 лева без ДДС били похарчени за авторски статии в авторитетни световни медии.