София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата с подробности за исканите депутатски имунитети

Предстои разследване на данъчни и банкови тайни на депутатите

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова разкри подробности за внесените от главния прокурор искания за снемане имунитета на шестима народни представители.

Проверката срещу народния представител Георги Михайлов е извършена от "Икономическа полиция" на СДВР. Докато е бил управител на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания  - София, лечебното заведение е натрупало задължения в размер на повече от 24 млн. лева. Като доказателства от СДВР са предоставили договори, които са сключени неизгодно.

„Разследва се и безстопанственост от страна на Михайлов, като това е причината за снемането на имунитета на този народен представител", разкри Арнаудова.

"Относно депутатите Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - те миналата година дадоха сами своето съгласие срещу тях да се провежда досъдебно производство. СГП проведе редица разпити. Те бяха преценени като достатъчни за повдигане на ново обвинение. За това главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитетите заради престъпен сговор на повече от едно лице. Спрямо тях по досъдебно производство е започнало в ОП Варна са повдигнати и предявени обвинения за престъпления за изнудване. По предявено предно искане на главния прокурор всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор с оглед събраните доказателства е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. По това разследване, ако НС свали имунитетите, ще бъдат повдигнати още обвинениея без да се прекратява или изменя вече повдигнатото обвинение за изнудване", обяви говорителят на главния прокурор.

По думите на Арнаудова разследването срещу народния представител Борис Кърчев от СГП и Окръжна прокуратура - Стара Загора е стартирало по сигнали от НПО-та и граждани. „Кърчев е осъществял престъпни схеми, които са довели до ощетяване на фиска на Република България. Като управител на фирма за периода юни-юли 2015 година той, чрез използване на неверни документи не е платил ДДС в размер на 320 000 лева. Другото разследване е за същата схема и избягване на плащане на данъци в особено големи размери, но като управител на друго дружество", каза още Арнаудова.

Срещу Елена Йончева е стартирано  разследване за пране на пари в особено големи размери. „Става дума за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление, а случаят е особено тежък“, обясни Арнаудова.

Тя посочи, че предстоят множество действия по разследването за Йончева, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство. „Имаме доказателства, че тази офшорна компания е използвана за пренос на парични средства със съмнителен произход. Установили сме категорично, че единственият човек, който е можел да оперира с паричните средства е Елена Йончева. Имаме данни, че един от участниците в офшорната компания е подсъдим по делото за КТБ. Как са разходени тези средства, използвани ли са по предназнечение, разледването не може да установи, докато не бъде свален имунитета на народния представител", заяви още тя.

"Всички тези факти накараха днес главният прокурор да отправи искане за снемане на депутатските имунитети. Причините са, че предстои да бъдат разгледани и разследвани данъчните тайни, банковите тайни, които могат да засегнат правата на всички споменати народни представители. За тази цел е необходимо да имаме правомощия да събираме доказателства. Трябва да съберем всички доказателства и тогава да правим изводите. Прокуратурата реагира по еднакъв и аналогичен начин на всички сигнали", категорична беше Арнаудова.