София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата се самосезира и за Ботевград

Разследват причините, довели до липсата на вода в града

пропускане
4 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Властите започват разследване и в Ботевград  за причините, довели до вероятността от  възникването на водната криза и там.
 
От официално съобщение на Специализираната прокуратура става ясно, че оттам са се самосезирали по казуса от публикации в електронни и печатни медии в периода 28-30 декември 2019 г.,  които се основават на изявления на кмета на на града Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза.
 
От държавното обвинение цитират интервюто на градоначалника, в което той сочи, че при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир "Бебреш" и настоящия приток и отток, вода за питейно-битови нужди в Ботевград ще има за още около 6 седмици. 
 
Кметът на града Иван Гавалюгов обвинява за случилото се освен старата ВиК мрежа там, лично и Васил Златев като собственик на дружеството “Агрохолд”, което от 2014-та година притежава ВЕЦ  “Бебреш”. Гавалюгов твърди, че въпросната централа работи над позволения й обхват, с което взема от питейната вода на града.
 
Проверката е възложена на ДАНС, като предсти от нея да стане ясно при какви обстоятелства е работила въпростната водна електрическа централа, какви са били количествата вода в язовира и заплашен ли е действително града от водна криза.