Гледай
на живо

Прокуратурата се самосезира заради изоставените коне

Проверяват и злоупотреба със субсидии от собственика

Прокуратурата се самосезира заради изоставените коне Прокуратурата се самосезира по случая с изоставените близо 70 коне в Осоговската планина. Започнато ... thumbnail text

Прокуратурата се самосезира по случая с изоставените близо 70 коне в Осоговската планина. Започнато е досъдебно производство.

Припомняме, че десетки животни умряха от студ и глад след като собственикът им ги оставил през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят.

Районната прокуратура започна разследване за това, че е проявена  жестокост към гръбначни и е причинена смъртта им, съощи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Лицата са имали задължения да отглеждат животните и да осъществяват дейност пополагане на грижи за тях. Част от разследването ще бъде и дали е налице злоупотребяване с европейски срества, тъй като на собственика е заплащана добра парична субсидия за отглеждането им“, обясни Арнаудова.

Към момента не е известен точният брой на починалите животни.

Собственикът Петър Пищалов от Кюстендил е заплажен от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от  5000 лв.

Природозащитници и предствавители на Агенцията за контрол и безопасност на храните провеждат спасителна операция в Осоговската планина по издирване на оцелели животни.