Гледай
на живо

Прокуратурата ще проверява пътната маркировка

Срокът за това е до юли

Магистратите от Върховната административна прокуратура започват проверка на пътната маркировка в цялата страна. Прокурорите ще следят дали се спазва Закона за пътищата, както и подзаконовите нормативни актове в тази сфера.
 
Припомняме, че още преди около месец на  съвместен брифинг главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Валентин Радев излязоха с доклад за редица нередности по пътищата. В тогавашното си изказване Цацаров се фокусира върху неправилно поставените пешеходни пътеки, както и към тези, които са оцветени в  различна от посочената в нормативните актове бяла боя. По този критерий тогава той посочи град Пазарджик, където почти всички зебри са бяха решени в жълто и червено като първенец по нарушения. Заплахите със солени глоби спрямо градоначалници тогава  доведе до бързо решение на общинския съвет на града да пребоядиса маркировката.
 
Сега магистратите от ВАП ще гледат  и до колко са видими пътните знаци и другите средства за сигнализиране. Ако има отклонения от тях изискванията, ще бъде се настоява те незабавно да бъдат отстранени.
Срокът на проверката е двумесечен, като през юли във ВАП ще се получи обобщена информация за цялата страна.
 
Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.