София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата в Испания повдигна обвинения срещу каталунския президент

Част от уволненените служители на правителството в Барселона дойдоха на работа

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Част от отстранените служители на каталунското правителство се явиха на работните си места в понеделник, съобщават местните медии. Служителите показват по този начин, че не приемат отнемането на автономията и няма да се подчиняват на централното правителство в Мадрид, което въведе пряко управление на областта.

Междувременно главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса повдигна обвинения срещу президента на Каталуния Карлес Пучдемон и членове на негово правителство. Те са обвинени в организиране на бунт срещу властта, но засега не са задържани.

По-рано Пучдемон заяви, че не признава решението на Мадрид за отнемане на автономията и призова за пасивна съпротива.

Все още не е ясно дали основните партии в Каталуния ще участват в извънредните избори, насрочени от испанското правителство на 21 декември, или ще ги бойкотират.

Засега проучвания сочат, че привържениците на независимостта и нейните противници са в приблизително равенство на по около 44 %.

В неделя в Барселона се състоя огромна демонстрация в подкрепа на запазване на целостта на Испания. Демонстрацията беше подкрепена от всички основни испански партии, както и от някои каталунски.

Според организаторите на митинга са дошли над 1 милион души, а според полицията демонстрантите са били около 300 000.