София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокурори и съдии излизат на протест в Румъния

Магистратите ще разглеждат само спешни дела

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Невиждан досега протест в Румъния. В понеделник съдии и прокурори от цялата страна излизат на улицата. Те спират работа за срок от 3 до 7 дни, като ще се гледат само спешни дела. Причината - поредно орязване на правата на магистратите в страната.
 
Във вторник правителството използва извънреден указ, за да промени закона така, че да лиши прокурорите от още  едно от правомощията им. Внесеният указ променя процеса за назначаване на главните прокурори и премахва надзора на инспектората, който разследва действията на магистратите и, според критиците му, понякога се използва за тормоз.
 
Това е поредната промяна от серията действия на управляващите социалдемократи през последните две години, предизвикали масови улични протести.
 
Във връзка със случващото се в страната, Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и хиляди румънски магистрати заявиха, че промените заплашват независимостта на правораздавателната система и върховенството на закона. Управляващите отвръщат, че целта им е да премахнат злоупотребите в системата и пренебрегват препоръките на Европейската комисия какво да се промени.
 
Улично недоволство по този повод имаше и миналия петък пред съдилища в няколко града от страната.  Тогава мълчаливият протест в премина с издигане на плакати, на които пишеше "Върховенство на закона", "Независимото правораздаване се прави с независими прокурори" и "Господин министър, достатъчно!"
 
"Ние се борим за правосъдие, те се борят за корупция", пък е мотото на предстоящия протест в понеделник.
 
Припомняме, че Румъния редовно е класирана сред най-корумпираните държави в ЕС и евроинституциите от 2007 г. насам следят правораздавателната ѝ система.
 
Специалната прокуратура за борба с корупцията обвини и постигна осъждащи присъди за хиляди служители на публичната администрация, включително депутати и министри на различни равнища и от различни партии. Действията ѝ са приветствани от Брюксел, дипломати и чуждестранни инвеститори, но са ненавиждани от повечето местни политици.
 
Любопитен акцент е, че  бившият ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията в страната Лаура Кьовеши, която стана лице на целия този процес по залавяне и обвинение срещу знакови лица, сега се бори за поста европейски главен прокурор, като миналата седмица стана ясно, че тя остава на второ място в надпреварата. Българската държава гласува против нейната кандидатура. 
 
Не спират и опитите от страна на Румъния да попречат по всякакъв начин на  Кьовеши да заеме поста. Във вторник Кьовеши трябва да бъде изслушана пред комисиите в Европейския парламент. Не е ясно обаче дали това ще стане, тъй като за същия ден (случайно или не), тя е получила призовка за разпит в страната си по дело, свързано с връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на Националния инвестиционен фонд Николае Попа, ощетил 300 000 вложители.