София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Промени в НК срещу насилието над жени

Това обеща правосъдният министър

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Работи се по приемане на пакет от законодателни  промени в Наказателния кодекс, това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева по време  Международна конференция в столицата на тема „Сигурно бъдеще за жените- сигурно бъдеще за всички“.
 
Предвижданите изменения в НК включват криминализиране на всичко форми на насилие над жени, включително и психическото такова, въвеждане на квалифицирани състави при убийството и телесната повреда, извършено на база на пола, инкриминиране на преследването и дебненето на жени. В промените е заложено и част от престъпленията, свързани с насилие над нежния пол, вече да се преследват от държавата, а не само по частен път, както досега.
 
 
 
В рамките на обсъжданията, българският еврокомисар Мария Габриел коментира кибернасилието като един от видовете атаки, на които най-често стават жертва именно жени. Освен това Габриел взе отношение по станалата спорна Истанбулска конвенция, изразявайки надежда, че дебатът по нея ще продължи.
 
 
 
А , за да бъде извадено насилието от статистиките, зад които се крие трагедията на отделни човешки същества, Ласина Манолова събра кураж да разкаже за него то първо лице единствено число.
 
 
Насилието в детството остава неизлечима следа в психиката на Ласина и създава у нея предпоставки да продължи да става жертва на подобни ситуации. Следва брак с мъж, който я бие, тормози и обижда и отново никаква подкрепа от страна на семейството  или институциите. В крайна сметка, тя успява да се спаси и да достигне до изстрадани истини.