София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Промени за плажовете гледат в Закона за концесиите

Парламентът ще разгледа и отлагането на тол системата

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

В парламента днес е второто четене на промените в Закона за концесиите, свързани с улесняването на процедурата за отдаване на морските плажове, информира БНР.

В програмата на депутатите са и измененията в Закона за пътищата, с които се отлага въвеждането на ТОЛ системата.

С промените в закона за концесиите плажовете отново се прехвърлят в закона за устройство на Черноморското крайбрежие под управлението на министъра на туризма. Преминаването на морските плажове на специален режим ще ускори процедурите по отдаването им на концесия и ще улесни тяхното стопанисване и управление, се посочва в мотивите на вносителите от Министерски съвет.

Министърът на туризма Николина Ангелкова уточнява, че "всички договори, които изтичат в рамките до 2020 г. са 39 на брой.

"Ако ние не променим сегашния ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, което поставя под риск изцяло стопанисването на морските плажове и от там - летния туристически продукт".

С проментие в закона за пътищата се предвижда гратисен период до 1 март догодина за въвеждането на тол системата. В този период трябва да се вземе решение от правителството, с което да се потвърди готовността за техническото опериране на системата.

С промените в закона се премахва задължението Агенция "Пътна инфраструктура" да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Предвижда се тези дейности изцяло да се прехвърлят върху търговците.