София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прострелян е посланикът на Русия в Турция

Андрей Карлов бил на изложба, когато стреляли по него

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Прострелян е посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. Покушението е извършено в Галерията за съвременно изкуство в Анкара. Стрелецът нахлул и стрелял в гърба на жертвата, докато той произнасял реч, предава TACC.

Министерството на външните работи на Руската федерация ще направи изявление във връзка с нападението. Това заяви прессекретарят на ведомството Мария Захарова.

„Молим да разчитате единствено на официалните данни, които ще дойдат от руското дипломатическото ведомство или от посолството ни в Турция", призова Захарова.

В Галерията се е провеждало откриването на фотографската изложба „Русия през очите на турците“.

Още трима души са били ранени при стрелбата срещу руския посланик в Анкара според турската телевизия Ен Ти Ви.
Стрелбата в сградата продължава според Си Ен Ен Тюрк.

Турските специални части са обкръжили сградата. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е пристигнал на мястото и е влязъл в сградата.

Според репортер на Си Ен Ен Тюрк нападателят е влязъл в сградата, показвайки документ, че е полицай. Има и твърдения, че нападателят е охранител на посланика.

Снимка, качена в Туитър, показва мъж в черен костюм, държащ с пистолет, който стои близо до подиум в галерията. Четирима души, включително лице, което изглежда е посланикът, лежат на пода.