София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест и жалба до ЕК заради Хемус

Екокатастрофа грози района вследствие на сечта по бреговете на Вит

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ние сме „за“ това да се строят магистрали, но първо да се спазват законите и да се пази максимално природата, заяви инж. Димитър Куманов от Сдружение и риболовен клуб „Балканка“, след направената проверка край река Вит при Боаза по сигнали на хора от района.


Най-фрапиращото е, че много голям участък от реката, по думите на инж. Куманов, е превърнат в лунен пейзаж – разкопано е, изсечени са крайбрежните гори, включително дърветата по бреговете на реката. Според разказа на Куманов, всичко е разорано, има камиони, пълни с тотално десортиран материал, т.е. от пясък до камъни по 50-60 см., които пътуват към насипа на автомагистрала „Хемус“ под моста на Боаза. Димитър Куманов бе възмутен, тъй като всичко това е абсолютно забранено.
След сигнал, изпратен от Сдружение „Балканка“, до Басейнова дирекция е направена проверка, която, по думите на инженера гласи, че посочените нарушения са установени, но извършител няма.
Най-опасни, според Куманов, са сечта на крайбрежната растителност, която укрепва бреговете, и копането на баластра в речните тераси. Това води и до увеличаване на риска от наводнения. Освен това, районът е част от „Натура 2000“ и за него важат съответни забрани, които в момента се нарушават.
За събота е планиран протест на мястото. Предстои да бъди изпратена и жалба до ЕК за строежа на магистралата.